Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
zarchiwizowany

#43008

przez (PW) ·
| było | Do ulubionych
Jeżeli lubicie jadać w różnorakich knajpkach, zwłaszcza tych egzotycznych z równie egzotycznymi właścicielami - nie czytajcie.

Rok temu usilnie szukałam pracy. Milion wysłanych CV, zero odpowiedzi. Aż wreszcie pewnego pięknego wieczora dostaje maila "Czy mogłaby Pani przyjść jutro" - po angielsku. Była to odpowiedź z jednego baru indyjskiego do którego wysłałam CV na stanowisko pomoc kucharza. Myślę sobie - czemu nie, pójdę, zobaczę o co chodzi.

Poszłam, na wstępie od razu (nawet nie zdążyłam kurtki zdjąć) kazano mi podać danie do jednego ze stolików - ok. Dostałam pouczenie za to że nie podałam koszyka ze sztućcami. (Ki czort? Ale dobra nic nie mówię) I ot tak nagle zaczęłam pracę, umowa na gębę 8zł/h, dla mnie ok, ale do czasu...

...do czasu aż Pan Hindus kazał mi iść zanieść talerze które umyłam do kuchni. Generalnie mam małą fobię że ktoś mnie zamorduje albo zgwałci itp :P A więc nie byłam zbyt zadowolona ponieważ w knajpie byłam tylko ja i właściciel - Pan Hindus, klientów - 0. Na moje nieszczęście okazało się że do kuchni trzeba zejść do piwnicy, a potem bardzo długim i ciemnym tunelem z wieloma bardzo dziwnymi przedmiotami po drodze i potem w lewo i znów dziwny tunel.Ale nie ta uniemożliwiająca szybką ucieczkę odległość była najgorsza. Najgorsze było to co zobaczyłam.

To było jak obraz apokalipsy. Popękane rury z których wyciekała żółta woda, do tego była zima więc było błota i wody po kostki. Wszystko było brudne, śmierdzące. Było okropnie zimno bo nie było szyb w okienkach, a więc lodówki nie działały bo po co? Jest i tak zimno. Wszędzie leżały ochłapy mięsa, wszędzie. W każdym możliwym miejscu piętrzyły się brudne miski z zaschniętą marynatą, do tego brudne sztućce, noże, drewniane łopatki. Do tego wszędzie smród starego mięsa. W każdym możliwym miejscu gdzie nie było misek leżało coś co było zalążkiem bądź gotowym daniem, odgrzewanym i podawany. Ile to tam stało? Nie wiem i nie chce wiedzieć. Pan Hindus proponował, że mi zrobi coś do jedzenia ale odmówiłam grzecznie. Prawdziwy cyrk się zaczął gdy zaczął gotować. Okazało się że wentylacja nie działa, a więc wszystko było zadymione, drapał mnie potem dym w gardle trzy dni. Pan Hindus smażył nie na patelni ale na blaszce ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) na której znajdowało się również błoto i wręcz czarny i śmierdzący tłuszcz. Do tego gdy np robił nowe frytki podawał je ze starymi które kilka godzin (albo dni) leżały sobie w tym tłuszczu na blaszce. A gdy trzeba było marynować? No to marynował. Do zaschniętej marynaty dodawał nowych składników i mieszał razem. Mieszał i robił oczywiście wszystko brudnymi rękami. Nie wiem jakim cudem ale wszystko było pokryte tłuszczem, dosłownie warstwą, na tej warstwie Pan robił sałatki, kroił mięso i ugniatał ciasto. Potem wpadł na genialny pomysł żebym umyła te miski po marynacie. Kazał mi je umyć w ogromnej wannie do której leciała dosłownie wrząca woda koloru kałuży z tym że jego technika polegała na kilkakrotnym przepłukiwaniu i "ready!". Potem kolejny świetny pomysł - ja posprzątam całą kuchnię bo tak ładnie sprzątam. Musiałam zbierać w szmatkę lodowatą wodę z błotem do wiadra. Od razu zaznaczę że była to praca syzyfowa bo nowa woda wylatywała brudnymi rurami. W końcu zostawiłam wodę, starłam mopem tyle błota ile byłam w stanie. Pan był zachwycony. Zmarnowałam kilka gąbek do naczyń i kilka szmat próbując usunąć brud z miejsc w których Pan Hindus przygotowywał jedzenie, nie było szans.

Po pierwszym dniu miałam dość, wieczorem dałam Panu Hindusowi znać iż znalazłam inna pracę, kazał mi przyjść na drugi dzień tylko na 5 godzin. Poszłam. Wyszłam po godzinie. Kazał mi iść do kuchni ponownie i zbierać rozbite (na oko dwadzieścia) butelki które były porozbijane po całej kuchni, również na blatach na których się robiło jedzenie, zaraz obok składników i marynujących się mięs. Czy było w jedzeniu nie sprawdziłam. Powiedziałam że nie mogę tu dłużej pracować, Pan Hindus uczciwie zapłacił i się pożegnał.

Generalnie był to bardzo miły Pan i rozumiem że pochodzi z kraju w którym nie przestrzega się zbytnio BHP. Ale mam pytanie, gdzie był sanepid? To co opisałam to tylko zalążek tego co tam się działo. Było to rok temu i nie umiem już tak oddać szczegółów ale to było coś obrzydliwego i do tego widać że nie było w takim stanie od wczoraj. Zapytacie czemu sama nie zgłosiłam? Byłoby to niemal oczywiste, że ja za tym stoję, a Pan miał moje dane (CV) wolałam sobie nie narobić kłopotów. Do tego Pan wspominał ze przenosi interes. Dokąd? Nie wiem. Ale uważajcie na tandetne Indyjskie restauracje w centrum Krakowa.

Skomentuj (11) Pobierz ten tekst w formie obrazka
Ocena: 102 (158)

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…